ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
Διαταραχές Άρθρωσης
Με τον όρο άρθρωση αναφερόμαστε στον συνδυασμό των κινήσεων των αρθρωτών με στόχο την παραγωγή των ήχων της ομιλίας - φωνημάτων.
Με τον όρο διαταραχές άρθρωσης αναφερόμαστε στις δυσκολίες που σχετίζονται με την παραγωγή των φωνημάτων, οι οποίες επιμένουν μετά το πέρας της φυσιολογικής ηλικίας κατάκτησής τους.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η χρονολογική ηλικία κατάκτησης του κάθε φωνήματος και των συμπλεγμάτων συμφώνων:

Πού μπορεί να οφείλονται;
Οι διαταραχές άρθρωσης εμφανίζονται ως αδυναμία παραγωγής των φωνημάτων χρησιμοποιώντας τα όργανα της άρθρωσης (χείλη, γλώσσα, δόντια, υπερώα κ.ά.). Συνήθως, οφείλονται σε ανατομικά προβλήματα των αρθρωτών ή σε ζητήματα που αφορούν τη δύναμη και την κινητικότητά τους. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στη δομή των αρθρωτών όπως υπερπλασίες, υποπλασίες ή ελλείψεις π.χ. υπερτροφική γλώσσα, κοντός χαλινός γλώσσας, ελλείψεις ή κακή σύγκλιση δοντιών, υπερωοσχιστίες, χειλεοσχιστίες κ.ά. Επιπλέον, η αδυναμία παραγωγής των φωνημάτων μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο έλεγχο ή αδυναμία των μυών που σχετίζονται με την άρθρωση π.χ. αδυναμία ελέγχου ή μειωμένη κινητικότητα της γλώσσας, αδύναμα χείλη, μειωμένη διάρκεια ή ένταση της εκπνοής κ.ά.
Τα συμπτώματα
Αντικατάσταση φωνημάτων με άλλα φωνήματα
π.χ. /θέλω/ - /σέλω/, /δώσε/ - /βώσε/
Παράλειψη φωνημάτων ή συλλαβών
π.χ. /μπάλα/ - /μπάα/ , /σοκολάτα/ - /κολάτα/
Απλοποιήσεις συμπλεγμάτων
π.χ. /αστραπή/ - /ασταπή/ , /κρέμα/ - /κέμα/
Αλλοιώσεις φωνημάτων
π.χ. αντί /σ/ το παιδί παράγει έναν ήχο που ακούγεται σαν /χι/
Πολλές φορές η ομιλία γίνεται δυσκατάληπτη εξαιτίας της λανθασμένης εκφοράς των λέξεων.
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή και η διαδικασία αποκατάστασης
Ο λογοθεραπευτής είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση, τη διάγνωση και τη δημιουργία προγράμματος αποκατάστασης των αρθρωτικών διαταραχών. Αρχικά, εξετάζεται η λειτουργία και η αρτιότητα των αρθρωτών μέσα από έναν προσεκτικό στοματοπροσωπικό έλεγχο. Στη συνέχεια, γίνεται χρήση ειδικών δοκιμασιών αξιολόγησης της άρθρωσης με σκοπό να εντοπιστούν οι δυσκολίες. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητος ένας γενικός έλεγχος της επικοινωνίας και της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού, ώστε να σχεδιαστεί το καταλληλότερο πρόγραμμα αποκατάστασης εστιασμένο στις ανάγκες, στις ικανότητες και στα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού.
Ο λογοθεραπευτής βοηθάει το παιδί αρχικά να κατανοήσει και στη συνέχεια να εκτελέσει σωστά τις αρθρωτικές κινήσεις που απαιτούνται για την παραγωγή του επιθυμητού φωνήματος. Σταδιακά το παιδί μαθαίνει να παράγει σωστά το φώνημα σε συλλαβές, λέξεις, φράσεις, προτάσεις, μέχρι τελικά να καταφέρει να γενικεύσει τη χρήση του σωστού φωνήματος στην καθημερινότητα. Η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τη συνεργασία του παιδιού και των γονέων με τον λογοθεραπευτή, τη συνεπή εξάσκηση του παιδιού στο σπίτι, τις αντικειμενικές δυσκολίες της διαταραχής, την ηλικία, την προσωπικότητα του παιδιού κ.α.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΜΙΛΙΑΣ